My cart

Miehenkin keho toimii paremmin, kun elämä on tasapainossa

November 8, 20215 min.

By LOUNA Lab

Viiden tunnin yöunien jälkeen aamutreeni salilla, kymmenen tunnin työpäivä, lounaaksi hätäsämpylä, illalla padel ja lasten harrastuksia – mies on miehekäs, kun hän jaksaa, pinnistää ja nipistää yöunista ja kunnon aterioista. Näin joku voisi ajatella, mutta itseasiassa mieshormoneihin kuuluvan testosteronin tuotanto saattaa kärsiä, kun elämästä tulee suorittamista.

”Ihmisen keho toimii parhaiten, kun elämä on tasapainoista, eli rankan työn ja harrastusten vastapainona on myös rentoutumista, unta ja terveellistä ravintoa. Meillä elää sinnikkäästi uskomus, että miesten mies jaksaa suorittaa, ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on hömpötystä”, toteaa lääkäri, kirjailija ja kolumnisti Pippa Laukka.

Hän kertoo, että viitearvoja alhaisemmat testosteroniarvot liittyvät useimmiten liialliseen stressiin, suorittamiseen, ravintoköyhään ravintoon, liian kovaan treenaamiseen tai ylipainoon.

”Onkin nurinkurista, että nimenomaan miehisenä pidetty elämäntyyli löytyy usein alhaisten testosteroniarvojen takaa. Romukoppaan joutaisi myytti siitä, että tosimies jaksaa painaa tai tosimies syö makkaraa ja makaa sohvalla. Miehisenä pidetyt mallit johtavat miehen kehon toiminnan kannalta juuri päinvastaiseen: testosteronin määrän laskuun”, Laukka muistuttaa.

Myyttinen mieskunto kuntoon

Alhaiset testosteroniarvot tulevat monelle miehelle shokkina. Mies on tehokkaassa, mutta tuhoisassa elämäntyylissään voinut ylläpitää ”minähän olen supermies” -uskomusta. Totuus tulee yllätyksenä, mutta Laukan mukaan yllätystä pahempi isku on usein testosteroniin liittyvä miehisyyden katoamisen kaiku ja pelko.

”Monille kyse on henkisestä kastraatiosta, joka aiheuttaa häpeää. Ajatellaan, että mitä korkeampi testosteroni, sitä kovempi uros. Näin ei suinkaan ole. Testosteronitasot vaihtelevat yksilöllisesti, joten omiin arvoihin pitää myös suhtautua yksilöllisesti. Kun ihminen voi hyvin, myös oma keho toimii parhaiten ja testosteroni asettuu kyseisen ihmisen parhaalle mahdolliselle tasolle”, Laukka toteaa.

Jos on kyse testosteronivajeesta, tilannetta lähdetään ratkomaan myös yksilöllisesti.

”Yhden koon ratkaisuja ei ole. Pitäisi päästä alhaisen testosteronin juurisyyn pariin: onko kyseessä ylikuormitus vai pitäisikö liikkua enemmän, onko ravinnossa tai unessa parantamisen varaa?”, kysyy Laukka.

Milloin pitää hälytyskellojen pitää soida?

Miehen kannattaa miettiä testosteronitasojaan nimenomaan silloin, kun elämäntavat ovat joko yli- tai alisuorittamisen vuoksi huonot. Jos paahtaa sekä töissä että urheilussa, ei saa lepoa tarpeeksi. Jos taas makaa sohvalla sipsien kanssa, ei saa liikuntaa tarpeeksi liikuntaa. Tasapainoinen elämä on hyvä suoja alhaista testosteronia vastaan.

”Alentunut testosteronitaso voi aiheuttaa monenlaisia oireita, ja sen tunnistaminen ilman laboratoriotestejä on lähes mahdotonta. Monille ensimmäinen ajatus on, että se näkyisi haluttomuutena tai erektiohäiriöinä, mutta itseasiassa alentunut testosteronitaso näkyy usein väsymyksenä, unihäiriöinä, alakuloisuutena ja puhdin puutteena. Toki se puhti voi sitten puuttua sängystäkin”, Laukka toteaa.

Alhaista testosteronia hoidetaan yleensä elämäntaparemontin avulla. Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa, jos taustalla on ylipaino, liikkumattomuus ja epäterveellinen ravinto. Jos kyse on ylikuormituksesta, on tärkeää rauhoittaa elämää.

”Se hyvä puoli alhaisessa testosteronissa on, että miehet ovat yleensä erittäin motivoituneita elämäntapamuutoksiin sen vuoksi”, Laukka kiteyttää.

Testosteronimittaus onnistuu lähetteettömällä laboratoriotutkimuksella. Tutustu LOUNAn Mieskuntoarvot -pakettiin.

Kuva: Terhi Korhonen.

author

LOUNA Lab