LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Vaihdevuodet

June 30, 20223 min.

By LOUNA Lab

Vaihdevuodet eli menopaussi ovat vaihe naisen elämässä, jolloin kuukautiset loppuvat eikä nainen voi enää tulla raskaaksi. Vaihdevuodet johtuvat hormonitoiminnan, mm. estrogeenin ja progesteronin tuotannon hiipumisesta. Ne alkavat 45-55 vuoden iässä ja saattavat aiheuttaa erilaisia oireita kuten hikoilua, kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. Vaihdevuosien kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu ruokavalio, painonhallinta, liikunta ja stressin hallinta. Toisinaan hormonikorvaushoito on tarpeellinen. Vaihdevuosia voidaan tutkia mm. mittaamalla S-E2 eli veren estradioli-pitoisuus.

Vaihdevuodet eli menopaussi ei ole sairaus, vaan yksi vaihe naisen elämässä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että munasarjojen erittämien estrogeenin ja progesteronin eli keltarauhashormonin tuotanto alkaa vähentyä n. 45-55 vuotiaana aiheuttaen muutoksia elimistössä. Nämä muutokset johtavat kuukautisten loppumiseen, eikä nainen voi sen jälkeen enää tulla raskaaksi. Menopaussi diagnoosi täyttyy siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden. Vaihdevuosien alkamisikä on hyvin yksilöllinen, osalla ne voivat alkaa jo 40 vuoden iässä, toisilla vasta 60- vuotiaana. Suomalaisnaisilla menopaussi alkaa keskimäärin 51-vuotiaana.

Pre, peri ja post-menopaussi

Premenopaussi on 5-10 vuoden ajanjakso ennen menopaussia, jolloin hormonitoiminta alkaa hidastua ja kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi. Estrogeenin väheneminen voi aiheuttaa jo tässä vaiheessa joitakin oireita kuten PMS oireiden pahenemista, hikoilua ja univaikeuksia.

Perimenopaussi tarkoittaa varsinaisia vaihdevuosia, jolloin oireet ovat suurimmillaan. Perimenopaussi loppuu menopaussiin siinä vaiheessa, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden ajan.

Postmenopaussi on ajanjakso menopaussin jälkeen, jolloin oireilu voi vielä jatkua, mutta vähenee kuitenkin koko ajan. Estrogeenin suojaavan vaikutuksen loppumisen vuoksi naisen riski osteoporoosiin ja sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa.

Vaihdevuosioireet

Vaihdevuosien aiheuttama hormoninpuutos voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja tuntemuksia, jotka saattavat häiritä naisen elämää. Tyypillisimpiä ovat hikoilu, kuumat aallot ja uniongelmat. Unihäiriöitä ja hikoilua esiintyy jopa 70-80 prosentilla naisista. Muita oireita voi olla mm:

 • mielialanvaihtelut, masennus, ahdistuneisuus, aloitekyvyttömyys

 • painonhallinnan vaikeus

 • limakalvojen kuivuminen

 • seksuaalinen haluttomuus

 • päänsärky

 • pahoinvointi, ummetus, turvotus ja muut suolisto-oireet

 • heikotus, huimaus

 • verensokerin säätelyhäiriöt

 • sydämen tykytys

 • virtsaamisvaivat, tiheä virtsaamisen tarve

On tärkeää huomioida, että muidenkin hormonien kuin estrogeenin ja progesteronin epätasapaino ja niiden tuotannon häiriöt ovat menopaussin oireiden taustalla. Maininnan arvoisia ovat mm. adrenaliini, kortisoli, insuliini, DHEA, dehydroepiandrosteroni ja testosteroni. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat olla samankaltaisia kuin vaihdevuosioireet, mikä olisi hyvä huomioida diagnoosia tehdessä.

Vaihdevuosien luonnollinen hoito

Mikäli oireet ovat lieviä, kehoa voi tukea luonnollisin keinoin ruokavalion, liikunnan ja stressinhallinnan avulla. Suoliston päivittäinen toiminta on tärkeää, koska sitä kautta elimistö poistaa ylimääräisiä kuona-aineita ja hormoneita. Pitkään jatkunut stressi vaikuttaa negatiivisesti hormonitoimintaan, suoliston toimintaan ja aivotoimintaan, joten stressin hallintaan saaminen on tärkeää. Ylipaino lisää hikoiluoireita ja tulehdustilaa kehossa- painonhallinta on näin ikään oleellista. Ruokavaliosta on hyvä poistaa teolliset, sokeripitoiset ja valmistuotteet ja vähentää punaisen lihan määrää. Vastaavasti elimistö kiittää, kun ruokavalioon lisätään runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Unirytmin ja riittävän unen priorisointi, säännöllinen liikunta, raitis ilma, sosiaalinen elämä ja mielekäs tekeminen ovat osa kokonaisvaltaista hoitoa.

Osa naisista hyötyy lievissä oireissa luontaistuotteiden käytöstä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet luontaistuotteista osittain positiivisia, osittain sattumanvaraisia tuloksia. Joillekin ne ovat hyvin avuksi, ainakin jonkin aikaa, toisille ei ollenkaan.

Vaihdevuosien lääkkeellinen hoito

Estrogeeniä sisältävä hormonikorvaushoito on yleisin lääkkeellinen hoito hankaliin vaihdevuosi-oireisiin. Se tuo monille helpotusta. Lääkitys lisää jonkin verran rintasyövän ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. On olemassa ns. bioidenttisiä hormoneja, jotka ovat luonnollisempi vaihtoehto kuin synteettiset hormonit.

Vaihdevuosien testit ja viitearvot

Usein estrogeeneistä esitellään estradioli, estroni sekä estrioli. Tärkein näistä on estradioli (S-E2), jota syntyy munasarjoissa, lisämunuaisessa sekä istukassa. Estradiolipitoisuutta mitataan seerumista. Arvioitaessa sen viitearvoja tulee estradiolipitoisuus suhteuttaa meneillään olevan kierron vaiheeseen. Viitearvot ovat:

 • Follikkelivaihe:  0,07 – 0,53 nmol/l

 • Ovulaatiohuippu:  0,23 – 1,31 nmol/l

 • Luteaalivaihe:  0,20 – 0,79 nmol/l

 • Postmenopaussi:   <0,12 nmol/l

Follikkelivaihe on aika ennen ovulaatiota. Se alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Luteaalivaiheella tarkoitetaan aikaa ovulaatiosta kuukautisvuodon alkamiseen. Kun munasolu on kypsynyt, se puhkeaa ja irtoaa, jolloin alkaa ovulaatio.

Laboratoriotutkimukseen LOUNA Labilla

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab