LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Paksusuolen syöpä: oireet, tutkiminen, hoito ja ennuste

September 6, 20225 min.

By LOUNA Lab

Paksusuolen syöpä kuuluu suolistosyöpiin. Se on ruoansulatuskanavan loppuosassa, umpisuolen, koolonin tai peräsuolen alueella esiintyvä syöpä. Paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain 2 000–2 500 henkilöä ja kuolee noin 1 000 henkilöä vuodessa. Paksusuolen syöpää esiintyy eniten vauraiden maiden ylemmissä sosiaaliryhmissä. Riskiä sairastua paksusuolen syöpään lisäävät muun muassa runsas alkoholinkulutus, huomattava ylipaino, tupakointi ja vähäinen liikunta. Runsaasti punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitua sisältävä ruokavalio voi altistaa suolistosyöville. Paksusuolen syövän tavallisin muoto on limakalvosta kehittyvä rauhassolusyöpä eli adenokarsinooma. Harvinaisia paksusuolisyövän muotoja ovat pahanlaatuinen (maligni) karsinoidikasvain ja lymfooma.

Riski sairastua paksusuolen syöpään

Suolistosyövät ovat yleisiä, pääasiassa yli 60-vuotiaiden ihmisten sairauksia. Keski-ikä sairastumiselle on 71 vuotta. Suolistosyöpä kehittyy lähes aina hyvänlaatuisesta limakalvokasvaimesta (adenooma), joka voi olla varrellinen polyyppi tai limakalvon kohoutuma. Esivaihe voidaan todeta tähystämällä, jolloin suolistosyöpä löydetään esiasteena tai varhaisessa vaiheessa. Näin ollen syövän syntyminen voidaan estää osalla, esimerkiksi niillä, joilla on perinnöllinen suolistosyöpäalttius. Lisäksi suoliston pitkäaikaiset tulehdussairaudet, kuten haavainen paksunsuolentulehdus tai Crohnin tauti, suurentavat myös paksusuolen ja peräsuolen syöpään sairastumisen riskiä. Näille potilaille suositellaan säännöllistä tähystystä lääkärin ohjeiden mukaan. Pitkään jatkuvat vatsavaivat ja veriuloste on syytä tutkia. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kysymys, sitä herkemmin tehdään suolen tähystystutkimus. Suolistosyöpää voidaan seuloa ulosteen hemoglobiinitutkimuksella. Osassa Suomen kunnista on jo aloitettu suolistosyövän seulonta, ja on suositeltavaa, että siihen kutsutut 60–69-vuotiaat osallistuisivat seulontoihin.

Paksusuolen syövän oireet

Suolistosyövät ovat varhaisvaiheessa lähes oireettomia. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, ripuli tai ummetus. Usein oireet ilmenevät vähitellen, ja niitä on saattanut esiintyä jo vuosien ajan. Selkeät muutokset vatsantoiminnassa ovat aina syy hakeutua lääkärille. Oireita voivat olla

  • vatsakipu

  • ummetus

  • ripuli

  • vaihteleva suolen toiminta

  • veriset ulosteet

  • ulostamisvaikeudet tai ulostamispakko

  • limainen tai niukka uloste

  • vatsan turvotus ja kouristelu

  • anemia, väsymys, hengenahdistus ja huimauksen tunne.

Tutkiminen

Suolistosyöpä todetaan paksusuolen tähystyksessä, kolonoskopiassa, jossa otetaan koepala epäilyttävästä suolen seinämän muutoksesta. Joskus käytetään myös röntgenkuvausta. Ennen leikkausta tehdään yleisesti myös koko vartalon tietokonekerroskuvaus tai muu levinneisyystutkimus.

Paksusuolen syövän hoito ja ennuste

Tavallisesti paksusuolen syöpää hoidetaan leikkauksella, jossa poistetaan osa paksusuolta. Jos syöpä sijaitsee peräsuolen alaosassa, voidaan joutua poistamaan peräaukko ja tekemään suoliavanne. Joskus leikkaushoitoa täydennetään kemoterapialla eli solunsalpaajahoidolla. Suolistosyöpien ennuste riippuu sen levinneisyysasteesta toteamisvaiheessa. Pinnallisissa kasvaimissa paranemismahdollisuudet ovat yleensä hyvät, ja suurin osa potilaista paranee pelkällä leikkauksella tai leikkauksen ja sädehoidon ja/tai solunsalpaajahoidon yhdistelmällä. Pidemmälle edenneessä syövässä ennuste on huonompi.

author

LOUNA Lab