LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Magnesium – tehtävät, lähteet, puutoksen oireet ja viitearvot

June 17, 20223 min.

By LOUNA Lab

Magnesium on alkuaine ja yksi kehon merkittävimmistä kivennäisaineista. Se osallistuu yli 300 entsyymireaktioon elimistössä ja sitä tarvitaan mm. lihasten ja hermoston normaaliin toimintaan. Magnesiumia saadaan lähes kaikista elintarvikkeista, eniten mm. viljavalmisteista, pähkinöistä ja siemenistä. Magnesiumin puute voi oireilla esimerkiksi lihaskramppeina, univaikeuksina tai ahdistuneisuutena.

Magnesiumin tehtävät

Magnesium on välttämätön kehon aineenvaihdunnan tapahtumissa. Se osallistuu yli 300 entsyymireaktioon elimistössä eli on siten hyvin tärkeä kivennäisaine. Keho säätelee itse magnesiumin saantia ja hyödyntämistä. Magnesiumia tarvitaan mm.

 • lihasten ja hermoston normaaliin toimintaan

 • geenien rakentumiseen ja solun jakautumiseen

 • edistämään luuston ja hampaiden hyvinvointia

 • vähentämään väsymystä ja uupumusta

 • edistämään elektrolyyttitasapainoa edistämään normaaleja psykologisia toimintoja

 • rasvan hapettamiseen energiaksi eli ”rasvanpolttoon”.

Magnesium vaikuttaa myös stressin säätelyyn. Sen riittävä saanti aktivoi parasympaattista hermostoa ja se kohottaa sykevälivaihtelua.

Magnesiumin lähteet

Magnesiumia saa ruoasta runsaasti mm. vihreistä lehtivihanneksista, palkokasveista, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä, kaakaosta ja tummasta suklaasta sekä kahvista. Ravinnosta saatavasta magnesiumista imeytyy elimistöön noin 20–60 %. Miehille suositellaan päivittäin 350 mg ja naisille 280 mg magnesiumia.

Magnesiumin puute ja puutoksen oireet

Terveellä, monipuolisesti syövällä ihmisellä magnesiumin puutetta ei juuri esiinny. Magnesiumin puutetta voi olla mm. alkoholismin, keliakian, diabeteksen, nesteenpoistolääkkeen ja mahatautien yhteydessä. Magnesiumin puute saattaa oireilla mm.

 • univaikeuksina

 • levottomina jalkoina, lihaskramppeina

 • ylikierroksilla käymisenä

 • voimattomina lihaksina, huonompana palautumisena

 • ahdistuneisuutena, ärtyisyytenä

 • matalana verenpaineena

 • rytmihäiriöinä.

Magnesiumlisästä saattaa olla hyötyä edellä mainittujen lisäksi myös kuukautisia edeltävissä PMS-oireissa, runsaissa kuukautisissa tai ummetuksessa. Aktiivinen liikunta voi lisätä magnesiumin tarvetta.

Magnesiumin viitearvot (S-Mg)

Magnesiumin puutetta saatetaan mitata mm. munuaissairauksien yhteydessä tai jos esiintyy epäselviä lihasheikkouksia ja kouristeluja. Magnesiumin viitearvot ovat: 0,71–0,94 mmol/l LOUNA Labilta saat magnesiumtutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab