My cart

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet, syyt, arvot ja testaus

June 3, 20225 min.

By LOUNA Lab

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosia sairastaa Suomessa noin yksi prosentti aikuisväestöstä. Naisilla liikatoiminta on jopa kymmenen kertaa yleisempää kuin miehillä. Liikatoiminta nopeuttaa aineenvaihduntaa aiheuttaen moninaisia oireita väsymyksestä ja hikoilusta painonlaskuun ja hermostuneisuuteen. Hypertyreoosi diagnosoidaan mittaamalla kilpirauhasarvot S-TSH ja S-T4V.

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireita

Hypertyreoosille tunnusomaisin piirre on aineenvaihdunnan vilkastuminen. Oireet ovat vaihtelevia ja niihin kuuluu mm:

  • hikoilu

  • väsymys, nukahtamis- ja univaikeudet

  • painon lasku huolimatta lisääntyneestä syömisestä

  • usein suurentunut kilpirauhanen

  • hermostuneisuus ja ärtyneisyys, levoton olo

  • lihasheikkous, käsien tärinä

  • sydämen tykyttely, nopealyöntisyys ja rytmihäiriöt

  • suolen toiminnan vilkastuminen, ripuli, vatsakivut

  • kuukautishäiriöt tai hedelmättömyys

  • lämmin ja kostea iho

  • silmien esiin työntyminen ja/tai silmäluomien turvotus (Basedowin taudissa)

Kilpirauhasen liikatoiminnan syyt

Yleisin syy kilpirauhasen liikatoimintaan on autoimmuunireaktio, Basedowin tauti. Suomessa noin 70 % kaikista hypertyreoosipotilaista sairastaa Basedowin tautia. Taudissa elimistöön muodostuu kilpirauhaskudoksen osia vastaan vasta-aineita, jotka aktivoivat rauhasen toimimaan liiallisesti. Kilpirauhanen on usein suurentunut. Silmäoireet, erityisesti silmien esiin työntyminen, ovat tyypillinen osa taudinkuvaa. Toiseksi yleisin liikatoiminnan syy on kyhmystruuma, joka voi johtua hyvin suuresta jodin saannista (röntgenvarjoaineet tai liian suuri määrä merilevää). Muita syitä sairauden taustalla voi olla hyvälaatuinen kilpirauhaskasvain eli adenooma, liiallinen kilpirauhashormonihoito tai aivolisäkekasvain (harvinainen).

Mikä kilpirauhanen on?

Kilpirauhanen on umpieritteinen rauhanen, joka koostuu kahdesta lohkosta aataminomenan alapuolella. Ulkonäöltään kilpirauhanen muistuttaa hieman perhosta. Kilpirauhasen toiminnan perusyksiköitä ovat rakkulat eli follikkelit. Niissä muodostuu tyreoglobuliinia ja kilpirauhashormoneja (T3 ja T4). Tyreoglobuliini on proteiini, joka sisältää mm. aminohappo tyrosiinia sekä sokereita. Tyrosiini toimii kilpirauhashormonien lähtöaineena. Myös jodia tarvitaan kilpirauhashormonien muodostukseen. Kun jodi ja tyrosiini kiinnittyvät yhteen, niistä muodostuu eniten T4 hormonia ja vähemmän aktiivisinta T3 hormonia. Tyreoperoksidaasientsyymiä (TPO-entsyymi) tarvitaan jodin kiinnittymiseen tyrosiiniin. Valmiit kilpirauhashormonit varastoidaan follikkeleiden keskustaan, josta niitä kuljetetaan tarvittaessa soluihin ja veren mukana elimistöön. Basedowin taudissa kilpirauhasen pinnalla oleviin TSH- hormonin reseptoreihin eli hormonin vastaanottokohtiin kiinnittyy vasta-aineita, jotka kiihdyttävät kilpirauhasen toimintaa.

Kilpirauhasen liikatoiminnan diagnoosi ja testaus

Kilpirauhasen liikatoiminnan eli hypertyreoosin diagnoosin tekee lääkäri kilpirauhashormoniarvojen perusteella. Kun epäillään liikatoimintaa, mitataan kilpirauhasarvot: S-TSH. Liikatoiminnassa TSH on tyypillisesti mittaamattoman matala. S-T4V. Tyypillisesti T4 on korkea. (voi olla matala alkavassa sairaudessa) S-TSHRAB. TSH-reseptorivasta-aineita löytyy 80–95 % Basedowin tautia sairastavista. Usein heiltä löytyy myös S-SPOAb ja S-TyglAb vasta-aineita. S-TPOAb tyreoideaperoksidaasivasta-aineet. S-TyglAb tyreoglobuliinivasta-aineet. Tyypillisimmin mitataan TSH ja T4 arvot, muut mainitut antavat arvokasta lisätietoa ja vahvistusta diagnoosille. LOUNA Labilta saat yllä mainitut testit ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab