LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Kalium - lähteet, puute, oireet, mittaus

June 3, 20225 min.

By LOUNA Lab

Kalium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine ja tärkeä veren suola, joka osallistuu munuaisten, keskushermoston, sydämen sekä lihasten aineenvaihduntaan. Munuaiset säätelevät kehossa kaliumpitoisuutta ja poistavat sitä virtsan mukana. Kaliumin puutetta voi aiheutua esim. mahataudin, voimakkaan hikoilun tai lääkitysten vuoksi. Puute voi oireilla mm. rytmihäiriöinä ja verenpaineen kohoamisena. Kaliumia mitataan seerumista tutkimuksella S-K.

Kaliumin merkitys

Kalium on välttämätön kivennäisaine ja natriumin ohella toinen veren tärkeä suola. Se esiintyy elimistössä enimmäkseen solujen sisällä. Veren kaliumtasojen tulee pysyä aina tasaisena, jotta elimistö toimii normaalisti. Munuaiset säätelevät tehokkaasti elimistön kaliumtasapainoa. Jos kaliumia on elimistössä liian paljon tai liian vähän, munuaisten säätelymekanismissa saattaa olla häiriö tai kaliumia voidaan menettää jollakin muulla tavalla, kuten nesteenpoistolääkityksen vuoksi. Kalium ja natrium kuljettavat yhdessä vettä, sokeria ja kuona-aineita soluseinämien lävitse. Ne vaikuttavat elimistön nestetasapainoon ja verenpaineeseen. Natriumin ja kaliumin tasapaino on tärkeää juuri edellä mainittujen asioiden vuoksi. Suomalaiset saavat usein ruokavaliostaan paljon suolaa, joka aiheuttaa helposti turvotusta ja verenpaineen nousua. Puhutaan suolan (natriumin) vähentämisestä, mutta tulisi muistaa myös kaliumin tärkeys verenpaineen säätelyssä. Kalium osallistuu hermoimpulssien siirtoon ja säätelee lihasten supistumista. Jos elimistön kaliumtasapaino on häiriintynyt, lihasten supistuminen voi heikentyä. Erityisen haitallista tämä on sydämen toiminnalle.

Kaliumin lähteet

Mistä saa kaliumia? Kaliumia sisältäviä ruokia ovat mm:

 • peruna

 • kuivatut hedelmät kuten aprikoosi, luumu ja taateli

 • avokado

 • banaani

 • pinaatti

 • kuivattu nokkonen

 • valkoiset pavut

Ihminen saa ruoan mukana kaliumia, mutta ruoan kalium ei vaikuta veren kaliumpitoisuuteen.

Kaliumin puutteen syyt ja oireet

Kaliumin puutetta voivat aiheuttaa esimerkiksi mahataudit (voimakas oksentelu ja ripulointi), ruokamyrkytykset, syömishäiriöt tai voimakas hikoilu urheilun aikana. Aktiiviurheilijan tulisikin huolehtia kaliumin ja muiden elektrolyyttien saannista suorituksen aikana. Magnesiumin puute voi lisätä kaliumin tarvetta, koska magnesium säätelee kaliumin saantia elimistössä. Pitkään jatkunut stressi voi lisätä lisämunuaisen kuorikerroksen kortisoli- ja aldosteroni- hormonien tuotantoa, jotka puolestaan voivat alentaa elimistön kalium pitoisuutta ja pahentaa uupumusta. Hypokalemia eli veren alhainen kaliumpitoisuus johtuu useimmiten sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytettyjen nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käytöstä, koska ne lisäävät kaliumin poistumista virtsan mukana. Kaliumin puute voi oireilla mm:

 • lihassärkynä ja -kramppeina

 • väsymyksenä

 • rytmihäiriöinä

 • verenpaineen muutoksina

Kaliumin mittaus ja viitearvot

Kaliumia mitataan seerumista tutkimuksella S-K.

Kaliumin viitearvot ovat 3,6–5,0 mmol/l.

Veren kaliumpitoisuutta tutkitaan elimistön neste- ja suolatasapainon, happo-emästasapainon tai nesteenpoistolääkityksen seurannassa. Liian korkea tai alhainen kaliumtaso voi olla viite sairaudesta tai liittyä lääkityksen sivuvaikutuksiin.

LOUNA Labilta saat kaliumtutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti My LOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab