My cart

K-vitamiini: lähteet, tarve, puutoksen oireet

July 7, 20223 min.

By LOUNA Lab

K2-vitamiini on välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumiseen sekä luuston terveyden tukemiseen. Se esiintyy kasviksissa fyllokinonina eli K1-vitamiinina ja menakinonina eläinkunnan tuotteissa. Suoliston bakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. K-vitamiinia saadaan runsaasti vihreälehtisistä vihanneksista. Sen puutos voi oireilla mustelmaherkkyytenä, verenvuotoina ja haavojen hitaana paranemisena.

Aktiivisia K-vitamiinin muotoja ovat kasviksissa esiintyvä fyllokinoni eli K1-vitamiini ja eläinkunnan tuotteissa esiintyvä menakinoni eli K2-vitamiini. K-vitamiini on välttämätön veren hyytymistekijöille. Se edistää myös luuston terveyttä vaikuttamalla kalsiumin aineenvaihduntaan. K-vitamiini tukee vastustuskykyä ja estää verisuonten kalkkeutumista.

K-vitamiinin lähteet

K-vitamiinia on lähinnä vihreiden kasvisten viherhiukkasissa, koska kasvit tarvitsevat sitä yhteyttämiseen. Eläinkunnan tuotteissa on vain vähän K-vitamiinia. Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat mm:

  • mangoldi, lehtikaali, vuonankaali

  • kuivattu basilika ja timjami

  • korianteri, tilli

  • nokkonen

  • pinaatti

  • ruusukaali

K-vitamiinin puutosoireet

K-vitamiinin puutos on melko harvinaista koska suolistobakteerit muodostavat sitä. Puutos voi oireilla

  • mustelmaherkkyytenä, mustelmina

  • verenvuotoina

  • haavojen hitaana paranemisena

Suolistosairauksien ja imeytymishäiriöiden kohdalla voi ilmetä K-vitamiinin puutetta. Vastasyntyneet kuuluvat ensimmäisinä päivinään riskiryhmään, koska heillä ei ole suolistossaan K-vitamiinia muodostavia mikrobeja. Sisäisten verenvuotojen ehkäisemiseksi vastasyntyneille annetaan K-vitamiinipistos synnytyssairaalassa.

K-vitamiinin tarve

K-vitamiinin tarve- ja suositusmääriä on vaikea antaa, koska bakteerien suolistossa aikaansaaman synteesin merkitystä ei tiedetä. Esimerkiksi paksusuolen bakteereista E. coli on erityisen tehokas K-vitamiinin muodostaja. Joidenkin tutkimusten mukaan noin puolet maksan K-vitamiinista on suolistobakteerien muodostamaa. Suomessa ei ole annettu K-vitamiinin saantisuosituksia. Kansainväliset suositukset vaihtelevat 60-80 mikrogramman välillä vuorokaudessa aikuisille.

author

LOUNA Lab