LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

K-vitamiini: lähteet, tarve, puutoksen oireet

July 7, 20223 min.

By LOUNA Lab

K2-vitamiini on välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumiseen sekä luuston terveyden tukemiseen. Se esiintyy kasviksissa fyllokinonina eli K1-vitamiinina ja menakinonina eläinkunnan tuotteissa. Suoliston bakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. K-vitamiinia saadaan runsaasti vihreälehtisistä vihanneksista. Sen puutos voi oireilla mustelmaherkkyytenä, verenvuotoina ja haavojen hitaana paranemisena.

Aktiivisia K-vitamiinin muotoja ovat kasviksissa esiintyvä fyllokinoni eli K1-vitamiini ja eläinkunnan tuotteissa esiintyvä menakinoni eli K2-vitamiini. K-vitamiini on välttämätön veren hyytymistekijöille. Se edistää myös luuston terveyttä vaikuttamalla kalsiumin aineenvaihduntaan. K-vitamiini tukee vastustuskykyä ja estää verisuonten kalkkeutumista.

K-vitamiinin lähteet

K-vitamiinia on lähinnä vihreiden kasvisten viherhiukkasissa, koska kasvit tarvitsevat sitä yhteyttämiseen. Eläinkunnan tuotteissa on vain vähän K-vitamiinia. Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat mm:

  • mangoldi, lehtikaali, vuonankaali

  • kuivattu basilika ja timjami

  • korianteri, tilli

  • nokkonen

  • pinaatti

  • ruusukaali

K-vitamiinin puutosoireet

K-vitamiinin puutos on melko harvinaista koska suolistobakteerit muodostavat sitä. Puutos voi oireilla

  • mustelmaherkkyytenä, mustelmina

  • verenvuotoina

  • haavojen hitaana paranemisena

Suolistosairauksien ja imeytymishäiriöiden kohdalla voi ilmetä K-vitamiinin puutetta. Vastasyntyneet kuuluvat ensimmäisinä päivinään riskiryhmään, koska heillä ei ole suolistossaan K-vitamiinia muodostavia mikrobeja. Sisäisten verenvuotojen ehkäisemiseksi vastasyntyneille annetaan K-vitamiinipistos synnytyssairaalassa.

K-vitamiinin tarve

K-vitamiinin tarve- ja suositusmääriä on vaikea antaa, koska bakteerien suolistossa aikaansaaman synteesin merkitystä ei tiedetä. Esimerkiksi paksusuolen bakteereista E. coli on erityisen tehokas K-vitamiinin muodostaja. Joidenkin tutkimusten mukaan noin puolet maksan K-vitamiinista on suolistobakteerien muodostamaa. Suomessa ei ole annettu K-vitamiinin saantisuosituksia. Kansainväliset suositukset vaihtelevat 60-80 mikrogramman välillä vuorokaudessa aikuisille.

author

LOUNA Lab