My cart

Hemoglobiini - alhainen ja korkea hemoglobiini, oireet ja viitearvot

July 7, 20223 min.

By LOUNA Lab

Hemoglobiinilla on tärkeä tehtävä vastata veren hapenkuljetuksesta. Hemoglobiinipitoisuuksissa on yksilöllisiä eroja, keskimäärin miehillä on korkeammat arvot kuin naisilla. Matala hemoglobiini on yhteydessä anemiaan. Anemia aiheuttaa mm. kalpeutta, väsymystä ja hengästymistä. Korkea hemoglobiini voi johtua mm. kehon kuivuudesta, tupakoinnista tai sairauksista.

Mitä hemoglobiini on?

Hemoglobiini antaa verelle sen punaisen värin. Punasolujen valkuaisaineista noin 95 % ja painosta noin 34 % on hemoglobiinia. Hemoglobiinin tehtävä on vastata veren hapenkuljetuksesta sekä sitomalla että luovuttamalla happea. Molekyylissä on kaksi osaa:

  • globiini, joka muodostuu neljästä polypeptidiketjusta

  • neljä hemiryhmää, joista jokaisessa on keskellä rauta-atomi.

Jokainen rauta-atomi pystyy sitomaan yhden happimolekyylin. Happimolekyyli on helakanpunainen, kun siihen on sitoutunut neljä happimolekyyliä (mm. valtimoveri) ja sinertävä, ellei siihen ole sitoutunut ollenkaan happea (laskimoveri on paljon tummempaa kuin valtimoveri). Veren hemoglobiinipitoisuuksissa on yksilöllisiä eroja, mutta keskimäärin miesten arvot ovat korkeampia kuin naisten, koska testosteroni lisää punasolutuotantoa.

Alhainen hemoglobiini ja sen oireet

Matala hemoglobiini on yhteydessä anemiaan. Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on paljon normaalia alhaisempi ja se voi aiheuttaa erilaisia oireita kuten kalpeutta, väsymystä, suorituskyvyn laskua, huimausta, hengästymistä ja sydämentykytyksiä. Yleisin anemia on raudanpuuteanemia, josta kärsii etenkin naiset. Vaarallisen alhainen hemoglobiini on silloin, jos se on alle 80 g/l. Silloin kyse on vaikeasta anemiasta. Anemian syyt on selvitettävä huolellisesti. Raudanpuutteen lisäksi syynä voi olla B12 vitamiinin puute, krooninen tulehdus, imeytymishäiriö tai hemolyyttinen anemia (punasolujen hajoaminen lisääntynyt).

Korkea hemoglobiini ja sen oireet

Hemoglobiini voi olla myös liian korkea, johtuen mm:

  • kehon kuivumisesta

  • tupakoinnista

  • lihavuudesta

  • hapenpuutteesta (esim. vuoristossa oleskeltaessa)

  • EPO- hormonista (erytropoetiini).

  • sairauksista kuten keuhkosairauksista tai synnynnäisistä sydänvioista. Myös harvinaisessa verisairaudessa polysytemia verassa luuydin tuottaa liikaa punasoluja ja hemoglobiini on korkea.

Korkea hemoglobiini lisää veren ”tiheyttä” ja voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, ihon punakkuutta ja huonossa tapauksessa tukoksia.

Hemoglobiinin viitearvot

Hemoglobiini (B-Hb) viitearvot ovat:

  • Naiset > 17 v: 117 - 155 g/l

  • Miehet > 17 v: 134 - 167 g/l

Hemoglobiinin mittaus LOUNA Labissa

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab