LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

D-vitamiini: saanti, suositus, puutos ja mittaus

June 3, 20225 min.

By LOUNA Lab

D-vitamiini on ihmiselle välttämätön ja rasvaliukoinen vitamiini. Sitä tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa, ja se on merkittävä luuston terveydelle sekä kalsiumin ja fosforin imeytymiselle. D3- vitamiini on tärkeä myös vastustuskyvylle. Sen virallinen saantisuositus vaihtelee 10–20 mikrogrammaan päivässä, mutta sen tarve saattaa vaihdella suuresti yksilöllisistä eroista johtuen. D3-vitamiinipitoisuuksia mitataan verestä S-D-25-tutkimuksella.

D-vitamiinin merkitys

D-vitamiini on tärkeä luustolle, koska se edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä sekä luiden pysymistä kunnossa. D-vitamiinin ja kalsiumin saanti ehkäisee osteoporoosia eli luukatoa. D-vitamiinia tarvitaan normaaliin immuunipuolustukseen. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ylähengitystieinfektioiden riski kasvaa silloin, jos D-vitamiinista on suuri puutos (veren kalsidioli alle 25 nmol/l). Infektioriski voi olla suurentunut jo alle 75 nmol/l pitoisuudella. Myös koronavirusinfektioon sairastumisriski on todettu olevan suurempi, jos kalsidiolipitoisuus on alle 50 tai 75 nmol/l. D-vitamiinin puutoksen vaikutuksia tutkitaan myös monien sairauksien yhteydessä, kuten diabetes, syöpä, hermoston rappeumataudit ja MS-tauti. D-vitamiinin merkitys on kuitenkin vielä epäselvä.

D-vitamiinin eri muodot

D-vitamiinin tärkein muoto on D3 eli kolekalsiferoli, jota muodostuu kesällä auringon ultraviolettisäteilyn (UVB) vaikutuksesta iholla. Ruoasta D3-vitamiinia saa suurempia pitoisuuksia ainoastaan kalasta. D2-vitamiinia (ergokalsiferoli) puolestaan esiintyy kasvisruokavaliossa, mutta pieniä määriä, joten kasvissyöjien on hyvä varmistaa D-vitamiinin saanti esimerkiksi ravintolisin. Maksa valmistaa D3-vitamiinista kalsidiolia, joka on D-vitamiinin varastomuoto. Verikokeilla mitataan kalsidiolipitoisuuksia, jotta saadaan selville D-vitamiinin pitoisuus veressä.

D-vitamiinin lähteet

D-vitamiinia saadaan luonnollisesti auringonvalosta sekä joistakin ruuista, kuten rasvaisesta kalasta. Suomessa osaan elintarvikkeista, kuten nestemäisiin maitotuotteisiin (maito, jogurtti) ja ravintorasvoihin (margariinit), lisätään D3-vitamiinia. Kasviperäistä D2-vitamiinia ei ole elintarvikkeissa juuri ollenkaan, lukuun ottamatta joitakin sieniä, kuten kantarelleja. Yleensä ravinnosta on vaikea saada riittävästi D3-vitamiinia, minkä vuoksi D-vitamiinilisä on suositeltava.

D-vitamiinin saantisuositus

Suomen Ruokavirasto suosittelee 10 mikrogramman D-vitamiinilisää 1–74-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa päivässä. Terveen aikuisen 10 mikrogramman saantisuositus on todennäköisesti liian alhainen. Pohjoisen kylminä ja pimeinä talvikuukausina. Suomalaistutkimuksen mukaan lähes neljäsosalla miehistä ja viidesosalla naisista on puutetta D-vitamiinista. D-vitamiinisuosituksissa tulisi huomioida yksilöllinen tarve kuten henkilön ikä, paino, kalsidiolin määrä veressä ennen talvikautta ja auringonvalon saanti.

D-vitamiinin puutos ja puutosoireet

D-vitamiinin puutos voi syntyä, jos sitä ei saada tarpeeksi ravinnosta ja auringonvalosta. Puutosta voi syntyä erityisesti

 • jos ei käytä riittävästi maitotuotteita/ravintorasvoja tai on kasvissyöjä tai vegaani

 • yli 65-vuotiailla, jotka eivät oleskele auringossa. Lisäksi heidän D-vitamiinin saantinsa auringosta on alentunut jopa 30 prosenttiin verrattuna nuoren henkilön tuotantoon.

 • pienillä lapsilla ja raskaana olevilla/imettävillä äideillä.

 • ylipainoisilla, joiden vitamiinintarve on suurempi.

 • henkilöillä, joilla on ravintoaineiden imeytymishäiriö (keliakia, laktoosi-intoleranssi, suolistosairaus jne.)

 • tummaihoisilla, joiden iho tuottaa Suomen auringossa vähemmän D-vitamiinia kuin vaaleaihoisilla.

Väsymys tai heikko vastustuskyky voi kertoa D-vitamiinin puutteesta. Suuri D-vitamiinin puute voi aiheuttaa osteomalasiaa eli luuston pehmenemistä. Sen oireena on kivut etenkin selkärangan alueella ja joskus raajojen vähäinen käyristyminen.

D-vitamiinin yliannostus

D-vitamiinia on käytännössä mahdotonta saada liikaa auringonvalosta tai ravinnosta tai käytettäessä D-vitamiinivalmisteita ohjeiden mukaan. Puutoksesta kärsivien yksilöllinen D-vitamiinisuositus tulisi laatia veren kalsidiolimittausten perusteella. Raportoidut D-vitamiinimyrkytykset ovat tyypillisesti liittyneet munuaispotilaan saamaan liian suureen kalsitrioliannokseen (D-vitamiinin aktiivinen muoto).

D-vitamiinin mittaus ja viitearvot

LOUNAn D-vitamiinitutkimuksella selvitetään D-vitamiinin pitoisuus veressä. Tutkimus S-D-25 mittaa veren kalsidiolipitoisuuden, eli D-vitamiinin varastomuodon. Viitearvot:

 • alle 25 nmol/l (vakava puutos)

 • 25–50 nmol/l (puutos)

 • 50–75 nmol/l (riittävä)

 • 75–120 nmol/l (tavoite osteoporoosipotilailla)

 • yli 375 nmol/l (myrkyllinen)

D-vitamiinipitoisuus on luonnostaan korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella johtuen auringonvalon määrästä. LOUNA Labilta saat D-vitamiinitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab