My cart

Ateroskleroosi eli valtimotauti

August 25, 20223 min.

By LOUNA Lab

Ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti tarkoittaa verta kuljettavien valtimoitten ahtautumista, minkä seurauksena veren kulku suonessa heikkenee. Arkikielessä voidaan puhua myös verisuonten kalkkeutumisesta, vaikka ahtauma ei johdu kalkista.

Ateroskleroosi voi olla pitkään oireeton. Elintavoilla voi pienentää merkittävästi riskiä sairastua ateroskleroosiin.

Miten ateroskleroosi syntyy?

Tauti alkaa vähitellen, kun valtimoiden sisäpinnalle alkaa kertyä LDL-kolesterolista eli huonosta kolesterolista peräisin olevaa plakkia. Sitä voi alkaa kertyä jo nuoruudessa.

Vuosien kuluessa suonien pintaan kertyy lisää plakkia, ja valtimon sisätila kapenee, jolloin veri ei virtaa valtimossa yhtä vapaasti kuin normaalisti.

Plakki on pehmeää ja se voi revetä, jolloin syntyvä verihyytymä voi nopeasti ahtauttaa tai tukkia valtimon. Hyytymän vuoksi veren virtaus valtimossa heikkenee tai pysähtyy kokonaan.

Valtimotaudin seuraukset

Jos valtimon tukkeutuminen on osittaista, liian vähäinen hapen saanti aiheuttaa kipua ruumiillisen rasituksen aikana alueella, jonka verenkierrosta valtimo huolehtii. Yleensä kipu hellittää levon aikana. Esimerkiksi rasituksessa ilmenevä rintakipu (angina pectoris) kielii osittaisesta tukoksesta sydämessä.

Jos valtimo tukkeutuu kokonaan, se tuntuu kovana jatkuvana kipuna, joka tuntuu myös levossa. Seurauksena on kudoksen solujen kuolema eli kuolio verisuonen alueella. Tukos aiheuttaa välitöntä hoitoa vaativan sydän- tai aivoinfarktin.

Valtimotaudin riskitekijät

Valtimotaudin kehittyminen on yhteydessä riskitekijöihin, joista useimmat liittyvät elämäntapoihin. Myös perinnöllinen alttius vaikuttaa taudin syntyyn. Naisilla valtimoiden kovettumataudin riski on selvästi pienempi kuin miehillä, ja naiset sairastuvat tavallisesti noin 10 vuotta myöhemmin kuin miehet.

Ateroskleroosin sairastumisen riski kasvaa jyrkästi, jos samalla henkilöllä on useita riskitekijöitä:

  • tupakointi

  • korkea LDL-kolesteroli (sisäinen linkki)

  • kohonnut verenpaine

  • tyypin 2 eli aikuistyypin diabetes

  • lihavuus

Valtimoiden kovettumataudilta suojaavia tekijöitä

  • tavallista suurempi veren hyvän kolesterolin määrä (sisäinen linkki)

  • ruokavalio, joka sisältää vain vähän kovia rasvoja ja suolaa sekä runsaasti pehmeitä rasvoja, kuitua ja kasvikunnan tuotteita

  • säännöllinen liikunta

  • tupakoinnin lopettaminen

  • painonhallinta ja etenkin vyötärönympäryksen pienentäminen.

LOUNA Labilta saat kolesterolitutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab