LounaLab service will close June 18th. As of today, products can no longer be purchased there.

All purchased appointments and test results are safe and are available here until the stated date, then transferred to the current SYNLAB service. For more details see the news or contact our representative.

Albumiini (S -Alb) on elimistön nestetasapainosta huolehtiva proteiini

July 7, 20223 min.

By LOUNA Lab

Albumiini (S -Alb tai P -Alb) on proteiini, joka mitataan, kun tutkitaan elimistön nestetasapainoa, ravitsemustilaa sekä maksan ja munuaisten toimintaa. Albumiini syntyy maksassa.

Suurin osa ihmisen veressä olevista proteiineista on albumiinia. Albumiini huolehtii elimistön nestetasapainosta ja kuljettaa hormoneja, rasvahappoja, vitamiineja, hivenaineita ja lääkeaineita ympäri kehoa.

Albumiiniarvo on korkea silloin, kun elimistö kärsii nestehukasta. Albumiiniarvo on matala esimerkiksi aliravitsemustilassa ja monien erilaisten sairauksien yhteydessä. Alhainen albumiiniarvo on yleisempi kuin liian korkea albumiiniarvo. Albumiiniarvo kuvastaa myös elimistön yleistä terveydentilaa.

Miksi albumiini tutkitaan?

Albumiinin määritystä käytetään elimistön nestetasapainon, maksan ja munuaisten toiminnan, ravitsemustilan ja yleissairauksien (esim. diabetes) seurantaan. Albumiini mitataan myös, jos henkilöllä ilmenee tahatonta laihtumista tai väsymystä.

Mitä korkea albumiiniarvo tarkoittaa?

Korkea albumiiniarvo tarkoittaa yleensä sitä, että keho kärsii nestehukasta. Silloin myös hemoglobiini- ja hematokriittiarvot voivat olla koholla. Jos kyseessä ole nestehukka, korkeasta arvosta ei tarvitse huolestua. Myös lääkkeet, kuten insuliini ja kortikosteroidit voivat nostaa albumiinipitoisuutta.

Mihin matala albumiiniarvo viittaa?

Matalat albumiiniarvot ovat tavallisempia kuin korkeat. Monet sairaudet ja tilat voivat laskea veren albumiinipitoisuutta. Tällaisia sairauksia ja tilanteita ovat mm. infektiot, pahanlaatuiset taudit, sydämen vajaatoiminta, ravinnon imeytymishäiriöt, aliravitsemus, munuais- ja maksasairaudet, palovammat ja leikkaukset. Selkeä albumiinin puutos voi aiheuttaa oireena verenpaineen laskua ja turvotuksia.

Albumiinin (S -Alb) viitearvot

  • Tytöt 14–17 v: 35–46 g/

  • Pojat 14–17 v: 36–48 g/

  • Aikuiset 18–39 v: 36–48 g/

  • Aikuiset 40–69 v: 36–45 g/

  • Aikuiset ≥ 70 v: 34–45 g/l

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.  LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan SYNLABin näytteenottopaikoissa.  LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab