LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Suunnitteletko raskautta?

8. huhtikuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Kun suunnitelmat perheestä ja raskaudesta ovat ajankohtaisia, on hyvä pitää mielessä, että matkalle voi mahtua mutkia. Kun pidät kiinni terveellisistä elämäntavoista, raskaaksi tuleminen helpottuu ja huolehdit samalla myös omasta hyvinvoinnistasi.  

Hedelmällisyys on monen asian summa: siihen vaikuttavat ikä, elintavat, mahdollinen päihteiden käyttö ja krooniset sairaudet. Raskaaksi tuleminen on myös sattuman kauppaa – omilla valinnoilla voi vain osittain vaikuttaa raskauden todennäköisyyteen.    

LOUNAn Naisen hedelmällisyysarvot -paketti auttaa raskautta suunnittelevia  

Naisen hedelmällisyysarvot -paketti on räätälöity raskautta suunnitteleville ja hedelmällisyydestään kiinnostuneille. Paketti kertoo kattavasti kehon tilanteesta huomioiden erityisesti ne asiat, joiden olisi hyvä olla kunnossa tulevaa raskautta ja vauvaa ajatellen. Paketin tulokset kertovat tietyistä potentiaalisista sairauksista sekä puutostiloista. Tällaisia huomioitavia asioita ovat mm. rauta-, D-vitamiini-, folaatti- ja kilpirauhasarvot. Lisäksi tutkimuspaketti kertoo hedelmällisyyteen vaikuttavista tärkeistä hormoniarvoista.  

Suosituksia ja vinkkejä raskauden yrittämiseen:  

  • Elintavat kunniaan. Nuku riittävästi ja syö terveellisesti. Vähennä alkoholin käyttöä ja vältä turhia lääkkeitä.  

  • Muista vitamiinilisät. Aloita foolihappolisä 2–3 kuukautta ennen kuin aloitat raskauden yrittämisen ja jatka lisän ottamista raskauden ajan. D-vitamiinilisää kannattaa Suomessa syödä ympäri vuoden, mutta etenkin pimeään vuodenaikaan.  

  • Tunne kuukautiskiertosi ja arvioi hedelmällinen aikasi. Ota tarvittaessa ovulaatiotesti avuksi ja varaa lääkäriaika, jos kiertosi on epäsäännöllinen tai sinulla on kuukautisten kanssa ongelmia.  

  • Tavallinen arki on parasta. Raskauden yrittäminen voi tuntua stressaavalta, joten huolehdi itsestäsi ja siitä, että arki sujuu normaalisti. Liiku, harrasta ja panosta parisuhteeseesi. 

Jos raskaus ei kuitenkaan ota onnistuakseen, älä jää yksin vaan hakeudu tutkimuksiin. 

author

LOUNA Lab