LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Näin mittaat hyvinvointiisi vaikuttavat veriarvot

8. kesäkuuta 20215 min

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Lääkäri Pippa Laukan mukaan yhä useampi on kiinnostunut hyvinvointinsa mittaamisesta ja seuraamisesta. LOUNAn terveystarkastuspaketit antavat kattavaa tietoa veriarvoista ja hyvinvoinnista. 

Kannattaako verikokeisiin mennä, vaikka mikään ei olisi vialla? Aiemmin tällainen ei olisi tullut monellekaan mieleen, mutta nyt ajattelutapa on muuttumassa. Hyvinvoinnin mittaaminen on arkipäiväistynyt, eikä verikokeissa käyntiinkään suhtauduta enää yhtä juhlallisesti kuin aikaisemmin. Mielenkiinto omaa terveyttä ja hyvinvointia kohtaan on riittävä syy laboratoriotutkimusten tekemiseen, eikä lähetettä usein tarvita.

Ilmiö on tuttu urheilulääkäri Pippa Laukalle, joka tunnetaan myös kirjailijana, kolumnistina ja tv-kasvona. Hän näkee testaamisessa monenlaisia hyötyjä.

– Oma olotila on tärkeä hyvinvoinnin mittari, mutta se ei kuitenkaan kerro kaikkea. Verikokeissa käyminen auttaa arvioimaan, ovatko elintavat mallillaan vai onko tarpeen tehdä muutoksia. Kun ongelmaan tarttuu varhaisessa vaiheessa, sen voi usein korjata pienilläkin elämäntapamuutoksilla.

Pippa Laukka on huomannut työssään myös sen, että ihmisten tiedonjano on kasvanut. Harva oli kiinnostunut vaikkapa D-vitamiini- tai ferritiiniarvoistaan 10 vuotta sitten. Nyt lukemat halutaan selvittää, sillä tiedämme, miten ne vaikuttavat hyvinvointiimme ja jaksamiseemme.

Tutki veriarvosi voidaksesi hyvin

Verikokeisiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, kun haluat saada tietoa omasta hyvinvoinnistasi ja terveydentilastasi. LOUNA tarjoaa juuri näihin tarkoituksiin sopivia laboratoriopalveluita.

LOUNA on palvelu, joka on erikoistunut hyvinvoinnin seuraamiseen, ennakoimiseen ja tukemiseen. Se tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia verikokeita ja laajempia testipaketteja, joista löydät omaan tarpeeseesi sopivan vaihtoehdon helposti. Voit mittauttaa esimerkiksi väsymykseen vaikuttavia arvoja, kilpirauhasarvoja, tärkeitä vitamiiniarvoja tai hivenainearvoja.

Tarjolla on myös laajoja terveystarkastuspaketteja, jotka sopivat kelle tahansa hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle. Terveysarvot-testipaketti on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat kokonaisvaltaista tietoa terveydentilastasi. Testi luo yleiskatsauksen elimistön toimintaan ja antaa tietoa esimerkiksi verisoluista, pitkäaikaisesta verensokerista, maksa-arvoista, D-vitamiinitasosta ja rasva-arvoista.

Saat kattavan analyysin tämänhetkisestä terveydentilastasi, mutta tulokset voivat auttaa myös ennakoimaan tulevaa. Esimerkiksi herkkä CRP-arvo (matalaa tulehdustilaa mittaava arvo) voi ennustaa sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuutta. Kun ongelmiin tarttuu varhaisessa vaiheessa, voi välttyä isommilta terveysongelmilta myöhemmin.

Aktiivisen naisen ja -miehen terveysarvot -paketit on räätälöity aktiivi- ja kuntoliikkujille. Kokeet mittaavat mm. luuston aineenvaihduntaa, vitamiini- ja hivenainearvoja, B12-vitamiinin pitoisuuksia ja muita liikkujalle tärkeitä veriarvoja. Paketeissa on pieniä eroavaisuuksia, ja esimerkiksi miesten paketti mittaa testosteroni- ja naisten paketti folaattiarvoja.

LOUNAn valikoimassa on myös uudentyyppinen ja kattava Anemia ja rauta-arvot -paketti. Paketin avulla tutkitaan, johtuuko väsymys tai muut voimattomuuden tunteet anemiasta eli matalasta hemoglobiinista. Paketti auttaa myös selvittämään mikä on mahdollisen anemian syy. Tämä tutkimuskokonaisuus on hyvä esimerkki siitä, miten verikokeessa käymällä voi saada merkittävää tietoa omasta terveydentilastaan.

Näin löydät sinulle sopivan testin

LOUNAn testipaketteja on yli 20, ja ne on suunniteltu yhteistyössä lääkäreiden kanssa. Omansa löytyy muun muassa raskaana olevalle, kuntoliikkujalle, hiustenlähdöstä kärsivälle tai vitamiinien ja hivenaineiden saannista kiinnostuneelle. Tutkimuksia on myös mahdollisuus yhdistää ja valita esimerkiksi testipaketin rinnalle yksittäisiä testejä. Pakettien hintahaarukka on 15–174 €.

Kannattaa siis tutustua LOUNAn testeihin ja paketteihin! Tutkimukset voit ostaa LOUNAn verkkopalvelusta ja varata ajan sinua lähimpänä olevaan toimipisteeseen. Tulokset ovat valmiit nopeimmillaan jo samana päivänä, ja löydät ne verkkopalvelun MyLOUNA-osiosta. Tulosten tulkitseminen on helppoa, ja näet heti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Tutkimustulokset myös tallentuvat profiiliisi jatkoseurantaa helpottamaan.

Laboratoriotutkimuksissa käynti on satsaus omaan terveyteesi ja tulevaisuuteesi. Kun mittaat arvosi, saat tukea hyvinvointisi ja elinvoimaisuutesi ylläpitoon. Tietoisuus omasta terveydentilasta lisää mielenrauhaa. Jos kaikki on kunnossa, voit jatkaa elämääsi hyvillä mielin. Jos taas jokin arvo on poikkeava, saat mahdollisuuden tehdä asialle jotain. 

author

LOUNA Lab