LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Vitamiinit ovat välttämättömiä elimistölle

18. elokuuta 20225 min

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Vitamiinit ovat ruoasta saatavia ravinteita, joita elimistö tarvitsee toimiakseen. Niillä on tärkeä tehtävä esimerkiksi aineenvaihdunnassa, säätelytekijöinä ja antioksidantteina. Monipuolisella ruokavaliolla varmistetaan tärkeiden vitamiinien saanti.

Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Vitamiinit ovat monessa mukana: ne muun muassa edistävät immuunijärjestelmän toimintaa, auttavat pysymään virkeänä ja osallistuvat ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.

Elimistölle välttämättömiä vitamiineja on yhteensä 13 kappaletta:

 • A-vitamiini

 • B1-vitamiini eli tiamiini

 • B2-vitamiini eli riboflaviini

 • B3-vitamiini eli niasiini

 • B5-vitamiini eli pantoteenihappo

 • B6-vitamiini eli pyridoksiini

 • B7-vitamiini eli biotiini

 • B9-vitamiini eli foolihappo

 • B12-vitamiini eli kobalamiini

 • C-vitamiini eli askorbiinihappo

 • D-vitamiini

 • E-vitamiini

 • K-vitamiini

Vitamiinit jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin vitamiineihin niiden liukoisuuden mukaan. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ravinnon rasvojen mukana ja varastoituvat elimistöön. Vesiliukoiset vitamiinit eivät sen sijaan varastoidu kovin hyvin, joten niitä on saatava ravinnosta päivittäin. Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini.

Jokaisella vitamiinilla on oma tärkeä tehtävänsä

Vitamiinien keskeinen tehtävä on osallistua ihmisen aineenvaihdunnan säätelyyn, solujen muodostumiseen ja niiden rakenteen ylläpitämiseen. Jokaisella vitamiinilla on elimistössä oma tehtävänsä.

A-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja yksi tärkeimmistä tehtävistä liittyy silmien terveyteen ja normaalin näkökyvyn ylläpitämiseen. B-ryhmän vitamiineja tarvitaan mm. elimistön energiantuotannossa ja hermoston toiminnassa. Lisäksi monet B-ryhmän vitamiineista osallistuvat solujen energia-aineenvaihduntaan.

D-vitamiini on välttämätön kalsiumin ja fosforin imeytymiselle sekä luuston kasvulle ja uudistumiselle. K-vitamiini puolestaan on tärkeä tekijä veren hyytymisessä. C-vitamiini toimii E-vitamiiniin tapaan antioksidanttina, ja se auttaa hyvän yleiskunnon ylläpitämisessä.

Monipuolinen ruokavalio takaa vitamiinien saannin

Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja riittävästi, ja siksi tarvittavat vitamiinit saadaan ruoasta. Poikkeuksena on D-vitamiini, jota keho pystyy muodostamaan ihon altistuessa auringon UV-säteille. Etenkin pimeään kaamosaikaan suositellaan kaikille D-vitamiinilisää.

Elimistön päivittäinen vitamiinitarve vaihtelee vitamiinikohtaisesti: joitakin tarvitaan milligramman tuhannesosa, toisia tarvitaan useampia satoja milligrammoja.

Monipuolisesta sekaruokavaliosta saa pääsääntöisesti riittävästi eri vitamiineja. Ei ole olemassa yhtä superruokaa, joka sisältäisi kaikkia vitamiineja, vaan vitamiinipitoisuudet vaihtelevat ruokakohtaisesti. Siksi onkin tärkeää syödä monipuolisesti. Kasvisruokavalioissa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti B12-vitamiinin saantiin, sillä vain eläinperäiset ruuat sisältävät B12-vitamiinia.

Vitamiineja tulisi saada ensisijaisesti ravinnosta. Vitamiinivalmisteet ovat hyödyllisiä ja auttavat riittävän saannin turvaamisessa erityistapauksissa, mutta on hyvä muistaa, että vitamiinivalmisteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota.

Vitamiinien puutos

Varsinaiset vitamiinien puutostaudit ovat Suomessa harvinaisia, mutta joissakin tapauksissa vitamiinien saanti saattaa olla suosituksiin verrattuna liian vähäistä.

Vitamiinien vähäinen saanti saattaa altistaa sille, että keho ei toimi parhaimmalla mahdollisella tavalla, mutta varsinaisia puutosoireita ei kuitenkaan vielä ilmaannu. Mikäli puutos kestää kauan, voi puutoksesta tulla oireitakin.

Vitamiinien tason voi selvittää laboratoriotutkimuksilla

Mittaa veriarvosi silloin, kun jokin hyvinvoinnissasi askarruttaa tai kun haluat varmistaa elinvoimasi säilymisen ennakoivasti.

LOUNA Labilla voit selvittää vitamiiniarvosi helposti. Voit valita yksittäisiä tutkimuksia, tai asiantuntijoiden koostaman laboratoriopaketin:

Tärkeät vitamiiniarvot

Tärkeät vitamiini- ja hivenainearvot

LOUNAn tutkimusten tulokset tulevat nopeasti My LOUNA-verkkopalveluun, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab