LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

PSA-arvo kertoo eturauhasen terveydentilasta

6. syyskuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

PSA eli prostataspesifinen antigeeni on eturauhassolujen tuottama proteiini, jonka pitoisuutta mitataan verikokeella. Sitä kutsutaan joskus myös eturauhaskokeeksi. PSA-arvo kertoo miehillä eturauhasen terveydentilasta. Se auttaa eturauhaseen liittyvien sairauksien varhaisessa toteamisessa, seurannassa ja ennaltaehkäisyssä. Veressä oleva PSA on peräisin aina eturauhasesta.

PSA:n viitearvot

Viitearvot eri ikäisillä miehillä: Alle 56 vuotta: alle 3,3 ug/l 56–59 vuotta: alle 3,8 ug/l 60–63 vuotta: alle 4,8 ug/l 64–67 vuotta: alle 5,8 ug/l yli 67 vuotta: alle 6,2 ug/l Merkintä µg/l tarkoittaa mikrogrammaa litrassa.

PSA-arvo koholla

Mitä suurempi eturauhanen on, sitä suurempi on plasman PSA-pitoisuus. Iän mukana eturauhanen yleensä kasvaa, minkä vuoksi myös viitearvojen yläraja melkein kaksinkertaistuu 50 ikävuoden jälkeen. Jos PSA-arvo ylittää iänmukaisen viitearvon, kannattaa varata aika urologin vastaanotolle tilanteen arvioimiseksi. PSA-arvon nousu voi johtua joko eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta, eturauhastulehduksesta tai eturauhassyövästä. Oireeton eturauhassyöpä voidaan joskus löytää ainoastaan poikkeavan PSA-arvon perusteella. PSA:n pitoisuuden kasvaminen veressä voi olla myös merkki virtsateiden kudosten tulehdustiloista.

Eturauhassyövän oireet

Eturauhassyövän oireet ovat enimmäkseen samanlaisia kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa ja muissa virtsaamishäiriöitä aiheuttavissa sairauksissa. Ensioireina voi olla eturauhastulehdus, virtsatietulehdus, virtsarakon toimintahäiriöt, virtsaputken ahtauma ja virtsarakon kasvain. Jos oireet ja PSA-arvo herättävät epäilyn eturauhassyövästä, voidaan jatkotutkimuksina tehdä tarkemmat kaikututkimukset ja koepalan otto. Tutkimusten perusteella määritetään mahdollisen syövän tyyppi, levinneisyys ja ennuste.

PSA-tutkimus ilman lähetettä

LOUNA Labilta saat PSA-tutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.     LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.     LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab