LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

PCOS: oireet, diagnosointi ja hoito

30. kesäkuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on hedelmällisessä iässä esiintyvien naisten hormonaalinen epätasapainotila. Siinä munasarjoissa esiintyy normaalia enemmän rakkuloita. PCOS:n oireina on usein painonhallinnan haasteet, kuukautishäiriöt ja lisääntynyt karvoitus. Sairaus diagnosoidaan ultraäänitutkimuksella, mieshormonia tutkimalla tai oireiden perusteella. Hoitona on ruokavaliohoito, painonhallinta ja tarvittaessa hormonaaliset lääkkeet ja insuliinihoito.

Mikä PCOS on?

PCOS (polycyctic ovarian syndrome) eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on sairaus, jossa hedelmällisessä iässä olevalla naisella esiintyy normaalia enemmän rakkuloita munasarjoissa (munasarjan kapselin alla vähintään 12-25 rakkulaa) sekä hormoniepätasapainotila. Yleensä siihen liittyy androgeenien kuten testosteronin sekä LH (luteinisoiva hormoni) suurentunut pitoisuus. PCOS saattaa olla yksi lapsettomuuden syy. Sairauden taustalla on usein insuliiniresistenssi. PCOS on yleinen naisten hormonaalinen epätasapainotila, jota esiintyy noin 5-15 % naisista.

PCOS:ää sairastavilla naisilla on suurempi riski sairastua verenpainetautiin tai diabetekseen myöhemmällä iällä.

PCOS oireet

PCOS:n oireina ovat:

  • usein painon pudotukseen liittyvät ongelmat

  • kuukautishäiriöt (epäsäännöllinen kierto, kuukautisten puuttuminen, pitkittyneet vuodot)

  • mielialaongelmat

  • lisääntynyt karvoitus

  • iho-ongelmat ja

  • ovulaatio-ongelmat

  • raskaaksi tulemisen haasteet, lapsettomuus

Tyypillistä PCOS:ää sairastaville on kudosten vähentynyt insuliiniherkkyys, johon liittyy taipumus keskivartalolihavuuteen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. Raskautta suunnitellessa PCOS:ää sairastava saattaa tarvita lääkärin apua hedelmöittymiseen ja raskausajalle, jolloin raskausdiabeteksen riski saattaa suurentua.

PCOS diagnoosi ja viitearvot

PCOS eli monirakkulaiset munasarjat voidaan diagnosoida

PCOS hoito

PCOS:n itsehoidossa on tärkeää saada verensokeriheittelyt hallintaan sekä pudotettua painoa (jos sitä on liikaa). Insuliinitasapaino on hoidossa tärkeä asia. Jollei ruokavaliohoidosta saada riittävästi apua, lääkäri voi määrätä insuliinihoidon kakkostyypin diabetekseen. Lääkkeellisiä hoitoja PCOS:ään ovat mm. yhdistelmäehkäisyvalmisteet, hormonikierukka ja keltarauhashormonihoito. Ravintoterapiasta saattaa myös olla apua.

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab