LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Laktoosi-intoleranssi on ikävä vaiva, josta kärsii lähes joka viides suomalainen

7. heinäkuuta 20225 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Laktoosi-intoleranssi johtuu laktoosia eli maitosokeria pilkkovan entsyymin vähyydestä tai puutteesta ohutsuolessa. Laktoosi-intoleranssista kärsii lähes 20 prosenttia suomalaisista ja valtaosa maailman väestöstä.

Mikä on laktoosi-intoleranssi?

Laktoosi-intoleranssi on perinnöllinen oireryhmä, jossa oma keho ei pysty pilkkomaan maidossa olevaa sokeria eli laktoosia. Laktoosi-intolerantikon ohutsuolessa ei muodostu laktaasi-nimistä entsyymiä riittävästi tai ollenkaan, jolloin ohutsuolen limakalvo ei pysty hajottamaan laktoosia glukoosiksi ja galaktoosiksi. Paksusuoleen kulkeutunut imeytymätön laktoosi synnyttää suolistoa ärsyttäviä kaasuja ja happoja sekä imee suolen sisälle nestettä. Oireet voivat olla hyvin epämiellyttäviä ja kivuliaita, mutta eivät ole varsinaisesti vaarallisia.

Laktoosi-intoleranssi on luonnollinen tila

Laktoosi-intoleranssi ei ole ruoka-aine allergia, ja aikoinaan se on ollut ihmiselle luonnollinen tila. Aiemmin laktaasientsyymi on hävinnyt elimistöstä sen jälkeen, kun lapsi ei ole ollut enää riippuvainen äidinmaidosta. Kun karjankasvattamisen myötä maidon juonti aikuisenakin yleistyi, geenissä tapahtui mutaatio, jonka seurauksen laktaasientsyymi säilyy elimistössä varhaislapsuuden jälkeen, jolloin laktaasia siedetään vielä vanhempanakin. Maailman väestöstä osalla on uusi geenimuoto, osalla taas vanha. Laktoosi-intolerantikot kantavat tätä vanhaa geenimuotoa. Suomessa laktoosia siedetään muuta maailmaa paremmin. Suomalaisista noin 17 prosenttia on laktoosi-intolerantteja, mutta maailmanlaajuisesti noin jopa kolme neljästä ei siedä laktoosia enää lapsuusiän jälkeen.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Laktoosi-intoleranssin oireet ovat tyypillisesti epämiellyttäviä ja häiritseviä vatsavaivoja, kuten

  • vatsakipuja

  • ripulia

  • ilmavaivoja

  • vatsan turvotusta

Yleensä oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia sen jälkeen, kun on syönyt tai juonut laktoosia sisältäviä tuotteita. Se kuinka herkästi saa oireita vaihtelee yksilöllisesti, ja oireiden voimakkuus riippuu tyypillisesti siitä, kuinka paljon maitotuotteita on käytetty. Useimmat sietävät pieniä tai kohtuullisia määriä laktoosia, suurimmalle osalle oireita ilmenee vasta 20 gramman eli kahden maitolasillisen jälkeen. Herkimmät saavat vaivoja jo pienistä laktoosimääristä. Toisaalta monet, joilta laktaasientsyymi puuttuu, voivat olla täysin oireettomia, vaikka käyttävätkin maitotuotteita.

Laktoosi-intoleranssin toteaminen

Laktoosi-intoleranssin oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja ne voidaan helposti sekoittaa myös muihin sairauksiin tai allergioihin, kuten keliakiaan ja maitoallergiaan. Vatsaoireiden syyt kannattaa aina selvittää, etenkin jos ne häiritsevät arkea. Laktoosi-intoleranssi voidaan todeta hoitokokeilulla eli käyttämällä vain laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Mikäli oireet häviävät, kyseessä on todennäköisesti laktoosi-intoleranssi. Vatsavaivojen syitä voi selvittää myös verikokeesta tehtävällä DNA-tutkimuksella, joka kertoo, onko oireiden taustalla laktoosi-intoleranssi, keliakia vai jokin muu aiheuttaja. Tästä pääset tutustumaan LOUNAn laktoosi-intoleranssi –tutkimukseen: https://lounalab.fi/products/examination/laktoosi-intoleranssi-dna-tutkimus

Laktoosi-intoleranssin hoito

Laktoosi-intoleranssi johtuu perintötekijöistä, joten sen syntyä ei pysty ehkäisemään eikä sairautta parantamaan. Laktoosi-intoleranssia on kuitenkin mahdollista hoitaa, jolloin tavoitteena on oireiden lievitys. Hoidossa tärkeintä ja tehokkainta on muuttaa omaa ruokavaliota siten, että laktoosia sisältäviä tuotteita vähennetään tai vältetään kokonaan. Maitotuotteita voi siis käyttää siinä määrin kuin oireet sallivat. Usein maitotuotteita ei tarvitse hylätä kokonaan, vaan riittää, että valitsee vähälaktoosisen tai laktoosittoman tuotteen.

Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia

Laktoosi-intoleranssi saatetaan sekoittaa maitoallergiaan, mutta kyseessä ei ole allerginen reaktio vaan perinnöllinen taipumus. Laktoosi-intolerantikon suolisto reagoi laktoosiin, mutta maitoallergikolle allergisen reaktion aiheuttaa maidon proteiini. Laktoosi-intolerantikko voi yleensä käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita, mutta maitoallergikolle edes laktoosittomat tuotteet eivät sovi. Laktoosi-intoleranssi ilmenee lapsilla melko harvoin ennen viiden vuoden ikää ja tyypillisesti se puhkeaakin vasta kouluiässä tai aikuisena. Sen sijaan maitoallergia alkaa yleensä lapsuudessa, ja se paranee suurimmalla osalla kouluikään mennessä.

Tutkimukseen pääsee ilman lääkärin lähetettä

LOUNA Labin kautta pääset laktoosi-intoleranssitutkimukseen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.  LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan SYNLABin näytteenottopaikoissa.   LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab