LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Kreatiniini mittaa munuaisten toimintaa

10. kesäkuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Kreatiniini on lihasten aineenvaihduntatuote. Jos munuaiset eivät toimi kunnolla, kreatiniinin pitoisuus veressä nousee. Korkea kreatiniiniarvo on usein merkki munuaistoiminnan häiriöstä tai munuaissairaudesta.

Kreatiniini voidaan mitata myös silloin, kun tutkitaan elimistön yleistä terveydentilaa munuaisiin vaikuttavien sairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonitautien yhteydessä. Veren korkea kreatiniinipitoisuus voi aiheuttaa väsymystä, ruokahaluttomuutta, lihaskramppeja ja huonovointisuutta. Lievästi koholla oleva kreatiniini ei yleensä aiheuta oireita.

Korkea kreatiniini

Veren kreatiniinipitoisuus nousee, kun munaisten toiminta heikkenee. Kreatiniini mitataan, kun halutaan selvittää tai seurata munuaisten toimintaa. Kreatiniinin nousuun voivat vaikuttaa

  • munuaissairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta

  • munuaisten toimintaan vaikuttavat sairaudet, kuten diabetes, vakavat infektiot, verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta ja muut sydän- ja verisuonisairaudet

  • munuaisiin vaikuttavien lääkkeiden aloitus tai annosmuutos.

Muita syitä korkealle kreatiniinille voivat olla esimerkiksi

  • henkilön suuri lihasmassa

  • fyysinen rasitus

  • lihan syöminen 7 tunnin sisällä ennen näytteenottoa

  • elimistön kuivuminen (nestehukka).

Matala kreatiniiniarvo voi johtua henkilön pienestä lihasmassasta tai aliravitsemuksesta.

Kreatiniinin (Krea) viitearvot

  • Naiset alle 90 μmol/l

  • Miehet alle 100 μmol/l

Kreatiniinin mittaaminen

Kreatiniinia voidaan testata verikokeella. Laboratoriossa käytetään lyhennettä P-Krea tai S-Krea.

Kreatiini vai kreatiniini?

Kreatiini ja kreatiniini menevät helposti sekaisin keskenään. Kehossa kreatiinista muodostuu kreatiniinia. Kreatiini on entsyymi, jota on lihaksissa, sydämessä ja aivoissa. Myös kreatiinia voidaan mitata verikokeella (kreatiinikinaasi, P-CK). Kreatiinitutkimusta tarvitaan esimerkiksi silloin, kun on syntynyt epäily lihastaudista tai merkittävästä lihasvauriosta.

LOUNA Labilta saat kreatiniinitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab