LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Hypoglykemia eli alhainen verensokeri

15. elokuuta 20222 min

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Hypoglykemia eli alhainen verensokeri on tila, jossa verensokeri on laskenut liian alas. Se voi johtua muun muassa syömättömyydestä, diabeteksesta tai liian korkeasta insuliinin lääkeannoksesta. Alhainen verensokeri voi oireilla väsymyksenä, voimattomuutena, hikoiluna tai makeanhimona. Nopea ensiapu tilaan on esim. makea juoma tai hedelmä.

Hypoglykemian oireet

Alhaiselle verensokerille tyypillisiä oireita ovat mm:

  • väsymys

  • keskittymiskyvyn ja suorituskyvyn lasku

  • ärtyneisyys

  • voimattomuus

  • makean nälkä

  • häiriöt näössä ja puheessa

  • hikoilu, tärinä

  • kouristelu, tajunnan heikkeneminen

Verensokerin laskun oireet ovat jokaisella erilaisia. Oireet johtuvat alhaisen verensokerin aiheuttamasta stressihormoni adrenaliinin liikatuotannosta. Jos verensokerin lasku on toistuvaa, sen syy olisi hyvä selvittää.

Akuuttiin verensokerin laskuun voidaan antaa nopeaksi ensiavuksi esimerkiksi sokeripitoista juomaa tai hedelmää.

Aterian jälkeinen alhainen verensokeri

Joillakin ihmisillä esiintyy alhaisen verensokerin oireita muutamia tunteja aterioinnin jälkeen. Tätä kutsutaan reaktiiviseksi hypoglykemiaksi. Se johtuu tavallisesti aterian runsaista nopeista hiilihydraateista (esim. limsa, mehu, leivonnaiset, makeiset). Niistä nopeasti imeytyvä sokeri nostaa veren insuliinitasoja jyrkästi, jolloin verensokeri saattaa korjautua liian alas. Reaktiivista hypoglykemiaa voidaan ehkäistä tehokkaasti ruokavaliolla, jossa nopeat hiilihydraatit korjataan hitaasti imeytyvillä.

Ravinnosta riippumattomat syyt hypoglykemialle

Toisinaan ravinto ei ole syypää alhaiselle verensokerille. Sen taustalla saattaa olla jokin diagnosoimaton sairaus tai lääkitys, syömishäiriöt, lääkitys, maksa- tai munuaissairaudet tai runsas alkoholin käyttö.

Alhaisen verensokerin mittaus

Verensokeria voidaan mitata paastokokeella fp-Gluk. Normaali verensokeri asettuu välille 4–6 mmol/l. Tyypillinen glukoosin lisätutkimus on glykohemoglobiini (B-HbA1C), joka osoittaa verensokerin pitkäaikaisen tilan.

Mittaa veriarvosi silloin, kun jokin hyvinvoinnissasi askarruttaa tai kun haluat varmistaa elinvoimasi säilymisen ennakoivasti. Elintapojen muutoksella saatat estää sairauksia puhkeamasta myöhemmin.

Laboratoriotutkimukset LOUNA Labista helposti ja nopeasti ilman lähetettä

LOUNA Labilla voit selvittää verensokeriarvosi helposti. LOUNAn tutkimusten tulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab