LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Hyperglykemia

2. syyskuuta 20225 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Hyperglykemia tarkoittaa poikkeavan korkeaa veren glukoosia eli verensokeria. Yleisin hyperglykemian aiheuttaja on diabetes. Verensokeri voi olla korkea myös ylipainon tai runsaan alkoholinkäytön vuoksi. Glukoosipitoisuus elimistössä saattaa kohota, kun sokeriaineenvaihdunta häiriintyy esimerkiksi diabeteksessa. Jos useasti toistetussa paastoverikokeessa veren glukoosipitoisuus on 7,0 mmol/l tai suurempi, kyseessä on yleensä diabetes. Esidiabeteksessa glukoosiarvo voi olla suurentunut arvoon 6,1–6,9 mmol/l. Tällöin diabetes saattaa puhjeta lähivuosina, ellei glukoosiarvoihin vaikuta itse elämäntapamuutoksilla.

Korkea verensokeri

Normaali verensokeri on alle 6 mmol/l paastoverikokeella mitattuna. Verensokeri on korkea, jos se on 7 mmol/l tai enemmän. Terveessä kehossa insuliini hillitsee verensokerin nousemista liian korkealle. Diabetesta sairastavalla haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti, tai insuliinia ei ole riittävästi. Siksi verensokeri kohoaa. Jos haima on vaurioitunut esimerkiksi alkoholinkäytön vuoksi, voi siitä aiheutua verensokerin nouseminen ilman varsinaista diabetesta. Lisäksi monet alkoholijuomat ovat itsessään hyvin sokeripitoisia, mikä nostaa verensokeria entisestään. Verensokerin eli glukoosin pitoisuutta verestä voidaan mitata verikokeella, joko sormenpäästä otettavasta verinäytteestä tai kyynärtaipeesta laskimoverinäytteestä. Luotettavan tuloksen saamiseksi tutkimus vaatii paastoa 10–12 tuntia ennen näytteenottoa. 

Korkean verensokerin oireet

Yleisiä hyperglykemian oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, väsymys, pahoinvointi, janoisuus ja painon lasku. Lisäksi se voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, näköhäiriöitä, näläntunnetta ja keskittymisvaikeuksia. Vaarallisen korkea verensokeri voi johtaa ketoasidoosiin tai diabeettiseen koomaan. Verensokerin viitearvot 4,0–6,0 mmol/l (plasmassa, fP-Gluk)   4,0–6,0 mmol/l (seerumissa, fS-Gluk)  Kriittiset arvot  alle 2,2 mmol/l tai yli 25 mmol/l 

Miltä korkea verensokeri tuntuu?

Korkea verensokeri ei välttämättä tunnu miltään. Sen aiheuttamat oireet vaihtelevat ja ne riippuvat myös siitä, onko elimistö tottunut korkeaan verensokeriin. Ikäihmisellä korkea verensokeri voi johtaa yleisvoinnin ja toimintakyvyn heikentymiseen tai sekavuuteen.

Korkea verensokeri voi olla merkki alkavasta diabeteksesta

Verensokerin kohoamiseen kannattaa reagoida ajoissa. Se voi olla merkki esidiabeteksesta, joka ennustaa varsinaisen diabeteksen puhkeamista. Sitä voi ehkäistä elämäntapavalinnoilla, mm.

  • välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä

  • välttämällä rasvaisen, suolaisen ja sokeripitoisen ruoan syömistä

  • laihduttamalla.

Korkeaa verensokeria hoidetaan ihon alle pistettävällä insuliinilla, suun kautta otettavilla lääkkeillä ja elintapahoidolla.

Tutkimukset LOUNAlta ilman lähetettä

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat.     LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan.     LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab