LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolitulehdus: oireet, syyt ja hoito

2. syyskuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolitulehdus on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus, joka alkaa yleensä nuorena aikuisena. Sen tyypillisiä oireita ovat verinen ripuli, vatsakipu ja laihtuminen. Se on tulehduksellisista suolistosairauksista yleisin ja se on yleistynyt entisestään viime vuosikymmeninä. Hoitona on yleensä lääkehoito, mutta joskus voidaan päätyä myös leikkaushoitoon. Suoliston tulehdus voi olla keskittynyt peräsuoleen, paksusuolen vasemmalle puolelle tai koko paksusuoleen.

Colitis ulcerosan oireet

Tavallisimmat haavaisen paksusuolitulehduksen oireet ovat pitkäaikainen ripuli, veriset ja limaiset ulosteet ja vatsakipu sekä joskus kuumeilu ja laihtuminen.

  • Pääasiallinen oire on jatkuva ripuli. Ulostuskertoja voi olla yli kuusi kertaa päivässä.

  • Yli 90 prosentilla uloste on usein limaista ja siinä näkyy verta.

  • Vatsakivut ovat tavallisia ja paikantuvat usein vasemmalle alavatsalle.

  • Kuumeilu ja laihtuminen voivat liittyä vaikeaan tulehdukseen.

  • Oireet voivat olla poissa pitkiäkin aikoja, mutta palaavat aika ajoin.

  • Haavaiseen paksusuolitulehdukseen voi liittyä myös suoliston ulkopuolisia oireita: erilaisia niveloireita, selkärankareuma, silmätulehduksia, osteoporoosi (luun haurastuminen) sekä rasvamaksa ja muut maksan oireet ja sairaudet.

Sairaus todetaan paksusuolen tähystyksellä. Diagnoosi varmistetaan aina tähystyksessä otettujen kudosnäytteiden mikroskooppisella tutkimuksella. Lisäksi verikokeiden avulla selvitetään tulehdusreaktion voimakkuutta.

Colitis ulcerosan syyt

Tauti syntyy perinnöllisesti alttiille henkilöille suolistobakteerien, ravintotekijöiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta, jolloin puolustusjärjestelmän poikkeavuus aiheuttaa epänormaalin torjuntareaktion paksusuolen bakteeristoa vastaan. Taudin tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Sairaus on yleistynyt tällä vuosituhannella etenkin nuorten keskuudessa.

Colitis ulcerosan hoito

Haavaisen paksusuolitulehduksen hoitona on ensisijaisesti lääkehoito esimerkiksi kortisonivalmisteilla tai muilla elimistön puolustusjärjestelmään vaikuttavilla lääkkeillä. Jos lääkkeillä ei saavuteta hoitovastetta, voidaan turvautua leikkaushoitoon, jossa poistetaan sairasta suolta. Tautia ei voida toistaiseksi kokonaan parantaa, mutta hoidolla rauhoitetaan oireita, vähennetään haittoja ja pyritään parantamaan elämänlaatua. Haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy lisääntynyt paksusuolensyövän vaara. Jos sairaus on koko paksusuolen alueella, kahdeksan vuoden kuluttua taudin toteamisesta aloitetaan säännölliset paksusuolen tähystykset syövän alkuvaiheen toteamiseksi. Tähystykset toistetaan 1–5 vuoden välein.

author

LOUNA Lab