LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 20.8.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

C-vitamiini: lähteet, tehtävät, puutos, tarve

30. kesäkuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen, välttämätön vitamiini, jota ihmisen on saatava ravinnosta päivittäin. C-vitamiinia saa parhaiten tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Se tuhoutuu helposti ruoanvalmistuksessa. C-vitamiinilla on monenlaisia tehtäviä elimistössä, mm. vastustuskyvyn tukeminen, kollageenin muodostus ja väsymyksen vähentäminen. Puute voi oireilla mm. uupumuksena, nivelkipuina tai infektioherkkyytenä. Sitä tarvitaan n. 20-100 mg päivässä iästä riippuen. C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen, ihmiselle välttämätön vitamiini. Useimmat eläimet pystyvät valmistamaan sitä glukoosista, mutta ihmiseltä puuttuu tähän tarvittava entsyymi. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia C-vitamiinin saannista ravinnosta.

C-vitamiinin lähteet

C-vitamiinia saadaan kaikista tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Kuumennus tuhoaa vitamiinin herkästi, hävikki ruoan käsittelyn yhteydessä voi olla jopa 20-50 %. Ruoan C-vitamiinipitoisuudet vaihtelevat suuresti. Suuria määriä C-vitamiinia on mm:

 • ruusunmarjassa

 • mustaherukassa

 • tyrnimarjassa

 • paprikassa

 • villivihanneksissa (esim. maitohorsman verso, väinönputki)

 • tuoreissa yrteissä

C-vitamiinin tehtävät

C-vitamiinia tarvitaan monenlaisiin aineenvaihduntatapahtumiin elimistössä. Se edistää mm. raudan imeytymistä ja ehkäisee antioksidanttina muiden aineiden, kuten A- ja E vitamiinin sekä tyydyttymättömien rasvahappojen, hapettumista. C-vitamiinia tarvitaan sappisuolojen muodostumiseen kolesterolista ja moniin elimistön entsymaattisiin toimintoihin. Se on välttämätön B12-vitamiinin ja foolihapon hyväksikäytössä sekä raudan imeytymiseen. Kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin muodostamiseen. Kollageeni on tärkeä tukiaine verisuonille, nivelille, luille ja hampaille sekä iholle. C-vitamiini edistää vastustuskyvyn pysymistä normaalina. Se vaikuttaa myös hermoston normaaliin toimintaan sekä vähentää väsymystä ja uupumusta.

C-vitamiinin puutosoireet

C-vitamiini puutos voi ilmetä erilaisina oireina, kuten

 • väsymys, uupumus

 • hengästyminen

 • infektioherkkyys

 • nivelkivut

 • mustelmien muodostuminen

 • punoittavat, verta vuotavat ikenet (suuri puutos)

 • aneemisuus

 • haavojen hidas paraneminen

Vaikeaa C-vitamiinin puutostautia eli keripukkia ei juuri enää esiinny. Lieviä puutostiloja voi esiintyä henkilöillä, jotka syövät niukasti ja yksipuoleisesti. Tupakointi, runsas kahvin ja alkoholin nauttiminen sekä ehkäisypillerien käyttö lisäävät C-vitamiinin tarvetta.

C-vitamiinin tarve ja liikasaanti

Lasten C-vitamiinin saantisuositus vaihtelee 20-50 milligrammaan päivässä. Yli 14- vuotiaat ja aikuiset tarvitsevat C-vitamiinia 75 mg. Raskaana olevien ja imettävien kohdalla saantisuositus on 85-100 mg vuorokaudessa. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu elimistöstä virtsan mukana. Jos C-vitamiinia on saanut liikaa esim. ravintolisistä, voi oireena olla vatsakivut ja ripuli. Sen ei uskota aiheuttavan runsainakaan annoksina vakavia oireita. Suuret annokset voivat mahdollisesti olla yhteydessä munuaiskivien muodostumiseen. Näin ollen munuaissairauksista kärsiville ei suositella suuria annoksia C-vitamiinia.

Laboratoriotutkimukseen LOUNA Labilla

LOUNA Labilta saat laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNAan, jossa ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin.

author

LOUNA Lab