LounaLab on osa SYNLABin laboratoriopalveluja ja Lounan palvelut ovat siirtyneet SYNLABin verkkosivulle.

Aikaisemmin ostetut palvelut ja kaikki tulokset ovat turvallisesti saatavilla tällä sivustolla 18.6.2024 saakka. Sen jälkeen kaikki vanhat tulokset löytyvät SYNLABin uudesta verkkoasiointipalvelusta. SYNLAB

Bilirubiini (S -Bil) on punasolujen hajoamistuote

7. heinäkuuta 20223 min.

Kirjoittaja: LOUNA Lab

Bilirubiini (S -Bil tai P -Bil) on punasolujen hajoamistuote. Sitä mitataan, kun halutaan selvittää maksaan ja sappiteihin liittyviä sairauksia. Kohonnut bilirubiini voi johtua myös anemiasta. Punasolujen elinikä on noin 120 päivää. Kun punasolut vanhenevat, ne hajoavat ja prosessin seurauksena syntyy bilirubiinia. Elimistöstä poistuu päivittäin miljardeja punasoluja ja luuydin tuottaa uusia soluja samaan tahtiin. Punasolujen hemoglobiinissa verenkierron happi sitoutuu molekyyliin nimeltä hemi. Kun punasolut hajoavat, hemiä ei voida käyttää uudestaan ja elimistön täytyy hankkiutua siitä eroon. Kun tämä hemimolekyyli hajoaa, siitä muodostuu bilirubiinia. Bilirubiini kulkeutuu elimistössä pernasta vereen, jonka plasmassa se sitoutuu albumiiniin ja kulkeutuu maksaan. Maksasta bilirubiini etenee sapen mukana suoleen ja verenkiertoon.

Milloin bilirubiiniarvo mitataan?

Bilirubiiniarvo (S -Bil) mitataan, kun diagnosoidaan maksan ja sappiteiden sairauksia, anemiaa tai vastasyntyneiden keltaisuutta.

Bilirubiinitutkimus on hyvä tehdä myös, jos ilmenee seuraavia oireita:

  • Iho tai silmänvalkuaiset kellertävät

  • Virtsa on tavallista tummempaa tai uloste on harmaata

  • Ihon kutina

  • Pahoinvointi, oksentelu ja vatsakipu

  • Väsymys ja yleinen huonovointisuus

Miksi bilirubiini on koholla?

Bilirubiini voi kohota monesta eri syystä. Usein arvoa voi nostaa sappitiehyeessä tukkeena oleva sappikivi. Myös haiman tai sappiteiden kasvain voi estää sapen kulkua, mikä nostaa bilirubiinia. Maksavaurio eli esimerkiksi maksatulehdus (hepatiitti) voi nostaa bilirubiiniarvoa. Maksa-arvoja voivat nostaa myös tietyt lääkeaineet.

Vastasyntyneillä voi olla korkeita bilirubiiniarvoja, koska vauvan maksa oppii käsittelemään bilirubiinia vähitellen.

Bilirubiiniarvo voi kohota myös esimerkiksi suuren verensiirron, syövän etäpesäkkeiden tai erilaisten tulehdusten yhteydessä.

Alhainen bilirubiini ei liity erityisesti mihinkään sairauteen.

LOUNA Labilta saat bilirubiinitutkimuksen ilman lääkärin lähetettä. Testitulokset tulevat nopeasti MyLOUNA-verkkopalveluun, missä ne säilyvät hyvinvointisi seurannan apuna niin pitkään kuin haluat. 

LOUNA on osa SYNLABia, joka on Suomen suurin laboratorio- ja kuvantamispalvelujen tuottaja. Kaikki LOUNAn näytteet otetaan valikoiduissa SYNLABin näytteenottopaikoissa kautta maan. 

LOUNAn palvelu ei sisällä lääkärin henkilökohtaista tulkintaa eikä diagnoosia. Mikäli sinulla on oireita tai epäilet sairautta, otathan yhteyttä lääkäriin. 

author

LOUNA Lab